קרן השתלמות לעצמאי.


24 ימים לפני סוף שנת המס, ועדיין חלק לא מבוטל מהעצמאיים שאני פוגש לא פתחו קרן השתלמות, לא כל כך מבינים מה זה? מה היתרונות? ולמה אני לחוץ ולוחץ לפתוח אחת כאן ועכשיו? החלטתי שאין זמן מתאים יותר (פרט לזמן שכבר חלף), לשבת ולענות בכמה מילים על שאלות פופלאריות שאני נשאל ביום יום בתקווה שזה יעשה קצת סדר.


מה זו בכלל קרן השתלמות?

קרן השתלמות זה מכשיר חיסכון הוני (מקבלים את הכסף כסכום חד פעמי לחשבון העו"ש), לטווח של 6 שנים. ישנה גם אפשרות למשיכה מוקדמת יותר לצרכי השתלמות (רלוונטי בעיקר לשכירים), או לאנשים בגילאי פרישה.
קרן ההשתלמות היא המכשיר הפנסיוני היחיד שמאפשר לעצמאי לחסוך לעצמו כספים הונים (לשכיר או לבעל שליטה בחברה יש אפשרות למשיכה הונית של כספי הפיצויים).

ואם בא לי למשוך לפני הזמן?

בגדול חשוב שמי שמפקיד לקרן השתלמות בשנה הראשונה יבין שהוא מתנתק מהכסף ל-6 שנים.משיכה מוקדמת באופן עקרוני גוררת קנס בדמות 50% מס על כל הכסף. לפקיד שומה יש אפשרות להפחית את זה אבל אני לא מציע לבנות על זה.

אני יכול לחסוך גם בבנק, למה לי לחסוך בקרן השתלמות?

כפי שציינתי בקרן השתלמות יש הטבות מס שאין בשום חיסכון הוני אחר, וככל שההכנסות שלך יותר גבוהות ותשלומי המס יותר גבוהים הן יותר אטרקטיביות ומשמעותיות מבחינתך.

איזה הטבות יש בקרן השתלמות?

בקרן השתלמות יש שתי הטבות מס:
1. חלק מההפקדה שלך נחשבת לך כהוצאה מוכרת (קראת נכון, חיסכון על שמך ולצרכים שלך מוכר לך כהוצאה!).
2. ריווחי ההון (רווחים שאתה משיג הודות להשקעת הכספים שכבר השקעת), פטורים ממס, בניגוד למשל להשקעה בניירות ערך, קרנות נאמנות או פוליסות חיסכון שחייבות במס בשיעור של 25% על הרווח הריאלי.

 לחץ/י כאן לקבלת ידיעון על הטבות המס המגיעות לך.

נשמע טוב! אז אפשר להפקיד כמה שרוצים?

לא צריך להגזים, כמו לכל דבר טוב גם פה יש גבול ("תקרות").
התקרה לצורך הפטור ממס ריווחי הון היא עד הפקדה של 18,480 ש"ח לשנת 2014, הסכום הוא צמוד מדד כך שהוא בד"כ עולה קצת משנה לשנה.
לצורך רישום ההפקדה כהוצאה ("ניכוי"), מותר לנו להפקיד עד 7% מההכנסה החייבת (הברוטו למס), או 18,480 הנמוך מביניהם. 4.5% מתוך ה 7% יוכרו לנו כהוצאה ו- 2.5% לא.

אתה בטח לא פה לשם שמים, זה בטח עולה לי משהו?

האמת שאני משתדל לעשות דברים לשם שמים, אבל יש פה עלות. העלות של קרן השתלמות נקראת דמי ניהול. דמי הניהול הוא אחוז מסך הכסף שלך שחברת הביטוח או בית ההשקעות גובים בתמורה לזה שהם מנהלים לך את הכסף, ועל השירות שאתה מקבל (סוכן הביטוח שנפגש איתך לטובת פתיחת קרן ההשתלמות וילווה אותך לאורך השנים, דו"חות שנשלחים בדואר, אתר אינטרנט וכו..).
דמי הניהול המותרים הם עד 2% מצבירה (הכסף שכבר חסכת), ובד"כ זה יהיה פחות (תלוי בכמה כסף יש לך בתוכנית, מה התשואות שהגוף המנהל משיג על הכסף ועוד..).
חשוב לציין שאם משווים את קרן ההשתלמות לקרן נאמנות או אפילו לפוליסת השקעה ה"עלות" (דמי הניהול), היא בד"כ טובה יותר וזה מבלי להתייחס כלל להטבות המס.

מה עושים לי עם הכסף ב 6 השנים האלו?

הכסף נמצא בחשבונות נאמנות מיוחדים לצורך כך בבנקים, ותחת פיקוח של רואה חשבון. הכסף מנוהל לפי נהלים שנקבעו על ידי משרד האוצר כך שההשקעות יהיו בפיזור רחב ולך תהיה מידה רבה של בטחון שהכסף לא ירד לטמיון בגלל השקעות לא טובות או אפילו קריסה של החברה המנהלת כך שניתן לישון בשקט.

אז אתה אומר שאי אפשר להפסיד שם?

לא, הכסף מושקע וכמו בכל השקעה יש רכיב של סיכון. ישנם מסלולי השקעה רבים בכל קרן השתלמות ואתה צריך לברר עם סוכן הביטוח איתו אתה פותח את הקרן מה מדיניות ההשקעה במסלולים השונים ולראות שיש התאמה בין הנכונות שלך לקחת סיכון לבין המסלול בקרן. המסלולים בקרן נעים ממסלול כספי שזה בערך כמו פק"ם בבנק ועד למסלול מנייתי.

אני רק פתחתי את העסק ולא ממש משלם מס מה אתה אומר?

אני אומר שכדאי לפתוח קרן השתלמות, פחות או יותר במקביל לפתיחת העסק ולהפקיד אפילו סכום חד פעמי קטן של 100 או 200 ש"ח, ולהתחיל לצבור וותק. 6 השנים נספרות ממועד הפקדת השקל הראשון.

כמה ואיך כדאי לי להפקיד?

אם מה שחשוב לך הוא רק לנצל את הטבת הניכוי (שיכירו בהוצאה), מומלץ להתייעץ עם רואה החשבון שלך. אם מה שחשוב הוא החיסכון עצמו אז אני ממליץ שכל שקל שמיועד לחיסכון הוני ועד התקרה של 18,480 ש"ח בשנה יופקד לקרן ההשתלמות.
לגבי האיך, לחוסך במעמד עצמאי יש אפשרות להפקיד מידי חודש או פעם אחת אחת בסוף שנה (או כל דבר שביניהם), ומלבד שהכסף יופקד לפני סוף שנת המס.
אני ממליץ בד"כ להפקיד בהוראת קבע סכום שאותו אנחנו בטוחים שנרצה להפקיד ולקראת סוף השנה בהתאם לתקרה ובהתאם להכנסות והמצב הכספי בפועל להיוועץ עם רואה החשבון ולהפקיד השלמה חד פעמית.

 לחץ/י כאן לקבלת ידיעון עם תקרות ההפקדה לשנת 2014.

איך אני בוחר קרן השתלמות?

יש מספר דברים שרצוי לשים אליהם לב בבחירת קרן השתלמות.
1. מה התשואות נטו (תשואה בניכוי דמי הניהול אותם אתה צפוי לשלם), שהשיגה הקרן לעומת קרנות אחרות עם מאפייני השקעה דומים? מומלץ לבחון את הנושא במספר חתכי זמן לדוגמא שנה אחרונה, ממוצא תלת שנתי וממוצע לחמש שנים, ולתת משקל יתר לממוצע הארוך.
2. מי נותן לי שירות ועם מי נח לו לעבוד ע"מ שאני אקבל מענה בעת הצורך. 
3. מי הגוף המנהל של הקרן? רוב השחקנים בתחום הם שחקנים גדולים ויציבים ולא צריך לחשוש מפני עבודה איתם, אך כמו בכל תחום גם פה יש גופים עם מוניטין טוב יותר ורצוי לא לנסות להמציא את הגלגל.

ומה אם בחרתי לא טוב?

לא קרה שום אסון. הכסף אמנם מופקד לשש שנים אך זו לא חתונה קתולית בינך לבין הגוף המנהל, מסלול ההשקעה הנבחר או נותן השירות.
ניתן תמיד ללא עלות או קנסות, להחליט להעביר את הכסף בין מסלולי השקעה באותה קרן, להעביר את הקרן מגוף א לגוף ב, ואף להחליף את נותן השירות (סוכן, יועץ או משווק).

לסיכום

אם אין לך קרן השתלמות זה הזמן לפתוח אחת אפילו אם אין לך המון כסף להפקיד.
אם יש לך זה הזמן לבדוק כמה נכון לך להפקיד השנה ולהתקדם בכיוון כי לא נשאר יותר מידי זמן עד סוף שנה.
מקווה שעניתי לכל השאלות אבל אם לא, אני אשמח לעזור
בנייד: 050-5842726
מייל: hadar@melech-bit.com
או דף הפייסבוק: הדר דוד מלך - סוכן ביטוח.







תגובות

תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.
תקרה עדכנית לשנת 2022 הינה 18,960 לצורך פטור ממס ריווחי הון.
לטובת הכרה בהפקדה כהוצאה מוכרת ניתן להפקיד כ 4.5% מההכנסה החייבת ועד תקרת הכנסה של 270,000 ש"ח (12,150 ש"ח).

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

החזרי מס לשכירים.

קופת גמל להשקעה וחיסכון.

אפיק השקעה חדש ומעניין לימים של ריבית 0% וטלטלה בשווקים